luni, 9 iulie 2012

Demonul



 " (..) crezuse ca literatura este o opera de inspiratie,ca talentul inseamna darul de a auzi anuminte cuvinte - pe care urechea celorlalti nu le aude - si de a le asterne pe hartie;a le dicta mai mult, un ceas, doua, cinci, pana oboseste mana.Si asista acum la lupta aceea surda impotriva materiei(..).
  - Ai scapat de demon? ma cerceta, mangaindu-mi fruntea."
                                                                     (Mircea Eliade - "Nunta in cer")

  Oare talentul e ca un demon?Oare noi,oamenii astia care simtim nevoia sa scriem,suntem sub influenta a ceva mult mai puternic decat propria ratiune?

  Am incercat sa nu mai scriu.Sa imi uit gandurile,sa nu le scriu.Nu am reusit.Dorinta era mult prea puternica.. E ceva mai presus de mine.E acel "ceva" care ma face uneori sa adorm la cele mai tarzii ore, dupa ce m-am concentrat foarte mult timp in fata unei foi de hartie care nu ramane niciodata alba.E acel "ceva" care face parte din mine..

  Nu stiu daca in toti se afla acest demon.Poate unii doar pretind ca il au,desi nu ii inteleg.Si nu stiu nici daca este un blestem sau un dar, o obsesie sau ceva firesc..

12 comentarii:

  1. Nu cred că e un demon,ci e doar o simplă dorinţă arzătoare de a scrie.Se zice că cei care scriu pentru ei sau pentru alţii au un gol interior,ceva lipsuri pe-acolo.Ei bine,eu nu cred asta.Eu cred că talentul nostru ne îndeamnă să facem asta,talentul nu poate fi un demon,ci doar ceva ce ne aparţine!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca e ceva firesc, un dar sa poti scrie, cunosc persoane care se chinuie sa scrie ceva...
    nu oricine poate scrie frumos, deci cred ca e un dar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cunosc si eu astfel de persoane,e de atmirat macar ca incearca :D

      Ștergere
  3. Pana la urma poti sa il numesti cum vrei.Important este sa sti sa profiti de talentul de a scrie,nu sa-l lasi sa treaca pe langa tine.Cum spunea si Raisa,cei care scriu au un gol interior,cel putin asa cred eu...

    RăspundețiȘtergere
  4. Demon e caci uneori ma urmareste si in vise. Blestem cand nu ma lasa sa adorm. Dar, cand pot sa imi descarc sufletul pe o hartie alba. Obsesie cand nu am unde sa-mi astern cuvintele. Ceva firesc... pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hmm... daca o fi un demon, al meu cu siguranta e foarte lenes :)). Sau nu e destul de puternic incat sa ma faca sa scriu ceea ce am in cap atunci cand am in cap.

    RăspundețiȘtergere

(..) si atunci am sters tot ce reusisem sa scriu, si am desenat doar o pereche de aripi sfasiate de dor..